logo bijlesned

030 - 227 00 61

telefoonnummer bijlesned

Bijles wiskunde: soms even een stapje terug

do, 28 mei 2015
wiskunde bijles blog exponentiele functies

Bijles wiskunde het meest voorkomend

Van alle vakken waarin wij online bijles geven is wiskunde het meest voorkomend. Al negen jaar zien wij dat we de meeste bijlessen geven aan de leerlingen uit de hogere klassen. Ouders weten op een lager niveau zelf nog wel hulp te geven, maar leerlingen uit 4 HAVO en 4 en 5 VWO zijn bij ons het meest vertegenwoordigd. Of je het nu hebt over bijles kansrekenen, bijles exponentiële functies of over bijles in differentiëren, al deze onderwerpen (en uiteraard ook vele andere) komen dagelijks bij ons aan bod.

Bijlesdocenten wiskunde op het hoogste niveau

Om online bijles wiskunde te geven moet je docenten wiskunde hebben die tot op het hoogste niveau les kunnen (en mogen) geven. Onze bijlesdocenten wiskunde beheersen hun vak tot in de puntjes. Ze staan boven de lesstof van het boek.

"Dat zoeken we op"

Zeker de leerlingen in de hoogste klassen die online bijles wiskunde nemen, willen direct hun vragen kunnen stellen en: ze verwachten daarna ook meteen een antwoord. “Dat zoeken we op”, is in deze tijd niet meer een antwoord waarmee je bij een leerling op het hoogste niveau kunt aankomen. Als een leerling die bijles kansrekenen volgt een vraag stelt, dan moet je binnen 2 seconden met het juiste antwoord, de juiste aanpak en de juiste oplossing aankomen.

Die ene bijles wiskunde

We maakten het een keer mee, dat een van onze wiskunde docenten een bijles differentiëren gaf. De leerling had een grote achterstand die tot twee hoofdstukken voor de stof waar hij in de klas mee bezig was terugliep. De docent merkte tijdens de bijles dat de leerling niet over de vereiste basiskennis beschikte, en deed tijdens de bijles de suggestie om eerst samen even terug te gaan naar een hoofdstuk terug. Na afloop van de bijles ontvingen we een boze mail van de ouder: de docent kon zijn kind niet meteen antwoord geven op zijn vraag. Of de vraag op dat moment logisch was, deed niet ter zake.

Gebrek aan voorkennis van de leerling

We hebben die dag even diep ademgehaald en vervolgens zijn we maar overgegaan tot de orde van de dag. Zeker bij bijles wiskunde kan het gebrek aan voorkennis van een leerling onverwacht roet in het eten gooien. Soms ontkomt een wiskunde docent er niet aan, om toch eerst met de leerling een paar stappen terug te gaan. Dat legt meteen een belangrijk punt bloot: als je bijles wiskunde wilt nemen, zorg er dan voor, dat je ruim de tijd hebt. Denk dus niet automatisch, dat vandaag een bijles exponentiële functies nemen toereikend is als je overmorgen een proefwerk hebt. Het is vaak verstandig om toch zeker twee weken aan te houden als ruimte tussen je eerste bijles en het komende proefwerk op school. Je geeft hiermee jou bijlesdocent de kans eerst te zien waar je problemen liggen om vervolgens samen met jou een kort stappenplan te maken om jouw proefwerk zo goed mogelijk voor te bereiden.

Raak niet in paniek...

Mocht jouw bijlesdocent wiskunde tijdens een online bijles jouw vragen vervolgens niet meteen beantwoorden: raak dan niet in paniek. Soms is een stapje terug echt noodzakelijk om verder te kunnen springen.

NAAR OVERZICHT

Bijles nodig? Meld je kind nu aan.

Boek nu een bijles